Creatieve bezigheden

 | 

Peter Wiemers Prentenkabinet


Peter Wiemer's PrentenkabinetEen kleurrijk verleden
Peter Wiemers werd in 1923 geboren in Amsterdam (overleden in april 2011). In 1955 werd hij tot priester gewijd om in 1960 als missionaris naar het Braziliaanse Belo Horizonte te vertrekken. Al snel begint hij daar in zijn vrije tijd schilderlessen aan kinderen te geven.Tien jaar later besluit hij zich geheel aan de kunst en het kunstonderwijs te wijden. Hij bouwt een kunstschooltje met daarbij een kindertehuis. Hij financierde dat project met het schilderen van ontelbare portretten van de rijken van Belo Horizonte en Brasilia.
Hij heeft vele jaren in Brazilië gewoond en gewerkt, waar hij diverse creativiteitscentra oprichtte. Peter Wiemers was een professioneel schilder wiens werk wordt gekenmerkt door opgewekte kleuren, vormen en lijnen. Zijn schilderijen zijn dan ook uitbundig te noemen, of het nu om zijn portretten of om zijn stillevens gaat. Naast abstract werk heeft Peter Wiemers veel portretten gemaakt in contékrijt. Sinds 1985 woonde Peter Wiemers weer in Nederland, in West-Friesland. In die periode heeft hij tot op hoge leeftijd regelmatig nieuw werk geëxposeerd en portretten gemaakt, al dan niet in opdracht.In zijn nalatenschap werd onder andere een serie kleurprenten gevonden, die hij gebruikte voor zijn werkzaamheden als vrijwilliger bij de dagbehandeling voor ouderen.


Kleurprenten
De laatste 10 jaren van z’n leven heeft Peter Wiemers gewerkt met licht dementerende ouderen. Hij deed dat op diverse locaties van de Stichting Omring. Omring is een zorgorganisatie, in de regio West-Friesland en in de kop van Noord-Holland.Bij zijn vrijwilligerswerkzaamheden maakte hij gebruik van door hem zelf ontworpen prenten. Peter Wiemers was in staat om de prenten af te stemmen op de doelgroep. Dit gold voor de tekening, de detaillering en het kleurenpalet. Men was altijd zeer enthousiast over zijn materialen. Het bestaande materiaal vond men namelijk vaak niet geschikt: te veel details, teveel kleurnuances of te kinderlijk. Op basis van de kleurprenten van Peter Wiemers kunnen de gebruikers een echt “kunstwerkje” maken.

Peter Wiemer’s Prentenkabinet
Al het ontwikkelde materiaal door Peter Wiemers, zowel de kleurprenten als de zwart wit contourprenten zijn opgenomen in het Peter Wiemers’ Prentenkabinet  “Een kleurrijk verleden” en zijn onderverdeeld in vijf thema’s. Begeleiders van de activiteit kunnen snel een keuze maken of een kleurprent makkelijk of moeilijk is in te kleuren, het gaat daarbij om de complexheid van de tekening, de detaillering en het kleurenpalet. Met name de motorische vaardigheid speelt een grote rol.De kleurprenten zijn gelamineerd , zodat deze duurzaam te gebruiken zijn. Per kleurplaat is een extra zwart wit gelamineerde contourprent opgenomen. De contourprenten zijn vrij kopieerbaar. De kopieën kunnen afhankelijk van het gewenste eindresultaat op 80 grams, 120 grams of voor een heel mooi resultaat op 240 grams houtvrij papier gekopieerd worden. Het is aan te bevelen om van elke contourprent van te voren een aantal kopieën te maken en deze in de hiervoor bestemde ringband op te bergen. De kopieën kunnen het beste op volgorde en op thema gerangschikt worden. De prenten omvatten de volgende thema’s landschappen, mensen, bloemen, stilleven/ interieur en abstracten.

Inhoud: degelijke koffer met deksel (kleur rood of blauw), hangmappen, ringband en 59 gelamineerde kleurprenten en 59 gelamineerde contourprenten. Bestelnummer: 700016